Przemysł mięsny bez względu na sytuację polityczno-ekonomiczną działa prężnie i bez zakłóceń. Wszystko za sprawą ogromnej popularności mięsa na polskich stołach. Dania mięsne to podstawa jadłospisu większości ludzi, dlatego konieczne staje się systematyczne zaopatrywanie sklepów w akcesoria rzeźnicze i masarskie.
Charakterystyka noży masarskich
Noże masarskie tym różnią się od kuchennych, że są niewiarygodnie ostre. Wykorzystywane są w przemyśle mięsnym przez profesjonalistów i muszą być odpowiednio dopasowane i wyprofilowane. Ponadto każdy nóż masarski musi mieć swoje przeznaczenie: inny jest nóż do antrykotu wołowego, a inny do łopatki wieprzowej, żeberek czy filetowania. Ostrza noży masarskich najczęściej wykonane są z wysokowęglowej stali nierdzewnej lub stali chromowo-molibdenowej. To obecnie najtrwalszy materiał, jaki jest dostępny na rynku. Dodatkowo noże są ulepszane za pomocą obróbki cieplnej oraz są szlifowane. Rękojeść najczęściej jest wykonana z antypoślizgowego tworzywa i dostępna jest w różnych kolorach. Noże masarskie mają różność długość i szerokość ostrza, wszystko zależy od tego do krojenia jakiego rodzaju mięsa są wykorzystywane.
Rodzaje noży masarskich
Na rynku jest bardzo dużo rodzajów noży masarskich: noże do ryb, noże do filetowania, specjalne noże do żeberek czy twardszego mięsa wołowego. Różnią się one między sobą długością i szerokością ostrza oraz rękojeścią, która umożliwia sprawowanie kontroli nad procesem krojenia mięsa. Noże masarskie to gwarancja niezawodności w każdej kuchni. Perfekcyjnie naostrzone pozwolą szybko i sprawnie pokroić i przygotować każdy rodzaj mięsa.
Gdzie kupić noże masarskie i na co zwrócić uwagę?
Noże masarskie można zakupić zarówno stacjonarnie jak i internetowo. Przed dokonaniem zakupu warto sprawdzić markę producenta i jego opinię na rynku. Jeśli ma dużo pozytywnych opinii i rekomendacji z zakładów przetwórstwa mięsnego lub klientów indywidualnych – wówczas warto zaopatrzyć się tego rodzaju noże.Kupując noże masarskie przede wszystkim warto zwrócić uwagę na długość samego ostrza i rękojeść. Nóż masarski nieprawidłowo użyty może stanowić niemałe zagrożenie w kuchni, dlatego zawsze warto pamiętać, aby trzymać go z dala od dzieci.