Garnek żeliwny – wielki powrót

Kto pamięta z dzieciństwa smak pieczonych ziemniaków, przygotowywanych na biwaku w wielkim garnku żeliwnym na trzech nóżkach? Smak jedyny w swoim rodzaju, ponieważ ta potrawa z ziemniaków i innych dodatków dojrzewała w garnku czasem kilka godzin, ale aromat rozchodził się już wcześniej po całym biwaku. Garnek żeliwny wraca, ale tym razem do kuchni.

Z czym to się je?

To oczywiste, że w naszej kuchni nie będziemy rozpalać ogniska. Świetnie do tego celu przyda się najzwyklejsza kuchenka lub piekarnik. Garnek żeliwny ustawiamy na płycie lub wstawiamy do środka i czekamy. Tego typu garnki posiadają grube dno i ścianki, co sprawia, że nagrzewają się długo, ale również długo to ciepło oddają. I w tym tkwi sekret potraw w garnków żeliwnych.

Potrawa z garnka żeliwnego ma bardzo dużo czasu, by wszystkie jej składniki nabrały niezwykłego aromatu. Dzieje się to zwykle w ciągu kilku godzin. Tyle czasu mają wszystkie warzywa, mięso i przyprawy, by podzielić się swoim smakiem. Dlatego potrawa staje się niezwykła.

Co w środku?

Garnki żeliwne zwykle w środku są emaliowane. W ten sposób najłatwiej utrzymać czystość. Emalia z czasem nabiera innego koloru, ale to naturalna kolej rzeczy. Nic tym nie traci na swoich właściwościach. O garnek żeliwny bez emalii w środku trzeba dbać trochę bardziej i jest trudniej go czyścić, ale i taki ma swoich zapalonych fanów.

Najlepiej sprawdza się do potraw, które wymagają długiej obróbki termicznej. To przede wszystkim mięso, które przygotowane w ten sposób nie ma sobie równych. Przechodzi aromatem dodanych warzyw, wyjątkowo kruszeje i co ważne, przygotowywane jest bez dodatkowego tłuszczu. Gęś lub kaczkę w takim garnku możemy piec nawet dziesięć godzin.

A co poza tym?

Okazuje się, że garnek żeliwny może mieć również bardzo wiele innych zastosowań. Oczywiście możemy w nim również podsmażać mięso czy warzywa i przygotowywać potrawy w tradycyjny sposób, musimy tylko pamiętać, że rozgrzewa się dłużej i dłużej trzyma ciepło, ale to akurat jego największa zaleta.

Prawdziwy szef kuchni potrafi użyć garnka żeliwnego nawet do pieczenia chleba, ma wtedy podobno niezwykle chrupiącą skórkę. Usmażymy w nim nawet pączki i faworki. Właściwe jego użycie zależy od naszej inwencji twórczej w kuchni.

Garnki żeliwne dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.