Garnek żeliwny to naczynie cenione w wielu kuchniach. Ze względu na swoje korzystne właściwości często pojawia się w gospodarstwach domowych osób, które lubią gotować. Tego typu akcesoria słyną między innymi ze swojej trwałości. Co warto wiedzieć o garnkach z żeliwa i dlaczego mogą okazać się korzystnym wyborem?
Zalety żeliwnych garnków
Wysokiej jakości garnek żeliwny będzie przede wszystkim inwestycją na lata. Dzięki wyjątkowej trwałości stopu żelaza z węglem, wykonane z niego naczynia bywają przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Poszukując zalet tego typu naczyń, nie należy zapominać o ich uniwersalności.
W garnkach żeliwnych przygotować można większość potraw. Najczęściej wykorzystywane są do duszenia dań mięsnych i warzywnych. Doskonale sprawdzą się również do przygotowywania zup i dań rybnych, przyrządzania deserów oraz pieczenia mięsa czy nawet chleba. To również popularny wybór wśród fanów jednogarnkowych potraw.
Co jeszcze warto wiedzieć?
Wykorzystanie żeliwnego garnka umożliwi również przyrządzenie dań beztłuszczowych. Sprawdzi się więc doskonale w kuchniach osób przestrzegających diety. Dzięki wytrzymałości materiału, takie naczynie postawić można na kuchence gazowej, indukcyjnej oraz w piekarniku.
Kolejną zaletą garnka z żeliwa jest równomierne rozprowadzanie ciepła. Dzięki temu, przyrządzenie wielu potraw wymaga krótszego czasu niż w innych naczyniach. Pozwala to zachować więcej korzystnych wartości odżywczych w jedzeniu. Dzięki tej właściwości nie trzeba również obawiać się niedogotowania lub przypalenia żywności. Takie garnki pozwalają na wypiekanie chleba posiadającego chrupiącą skórkę i miąższ o pożądanej konsystencji.
Jak wybrać garnek?
Osoby poszukujące żeliwnych garnków powinny przede wszystkim zastanowić się nad doborem odpowiedniego rozmiaru. Powinien on być uzależniony od rodzaju i ilości przyrządzanych potraw. Gotując codzienne obiady dla 2-3 osób, warto zdecydować się na garnek o średnicy 33 cm.
Osoby przyrządzające niewielkie porcje lub gotujące tylko dla siebie za korzystne rozwiązanie mogą uznać garnki o średnicy 20 cm. Do zapiekania potraw mięsnych odpowiednie mogą być modele o powierzchni 40 cm. Odpowiednio dopasowany garnek z pewnością okaże się korzystnym zakupem.
Garnki żeliwne dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.