Naczynia jednorazowe są bardzo chętnie wykorzystywane w gastronomii, tanie, łatwo dostępne, nietłukące i odchodzi kwestia ich zmywania. Te dwie ostatnie kwestie sprawiają, że równie chętnie korzystają z nich gospodarstwa domowe, zwłaszcza przy okazji imprez dla dzieci czy spotkań przy grillu. Co warto wiedzieć o naczyniach jednorazowych?
Jakie naczynia jednorazowe dostępne są na rynku?
Najpopularniejsze naczynia jednorazowe to te produkowane z plastiku lub papieru. Talerze jednorazowe najczęściej wykonywane są z papieru, natomiast do napojów i zup najczęściej wybierane są kubki jednorazowe plastikowe lub miseczki z tworzywa. Oprócz tego naczynia jednorazowe wykonuje się też ze styropianu, oraz coraz bardziej popularnych alternatywnych, i co ważne biodegradowalnych materiałów, jak chociażby gryka.
Coraz częściej konsumenci przy zakupie lub wykorzystaniu naczyń jednorazowych zwracają uwagę na aspekt ekologiczny. Sami sięgają po mniej szkodliwe zamienniki lub preferują lokale, które takie wykorzystują. Z punktu ekologii kubeczki plastikowe wydają się mniej pożądane. Za tym idzie też narracja Unii Europejskiej i rządów kolejnych krajów, które zmierzają do ograniczenia wykorzystania plastiku.
Jeśli nie kubki plastikowe to co?
Coraz więcej mówi się o tym, co dzieje się z jednorazowymi naczyniami i innymi produktami, które wykorzystywane są tylko przez chwilę, a później rozkładają w środowisku przez setki lat, często wydzielając toksyczne substancje. Właśnie dlatego Kubki jednorazowe plastikowe są w ostatnim czasie na cenzurowanym. Najprostszą alternatywą wydają się być te wykonane z papieru, ale ich produkcja wymaga wycinania lasów i sporego zużycia wody.
Na szczęście nie wszystkie kubeczki plastikowe muszą stanowić obciążenia dla ekosystemu. Warto wiedzieć, że dostępne są też biodegradowalne kubki plastikowe, przy produkcji których używa się skrobi kukurydzianej zamiast paliw kopalnych. Tworzywo z którego są zrobione to PLA, które przy odpowiednim kompostowaniu szybko ulega biodegradacji.