Spożycie lodów i innych produktów mrożonych z roku na rok rośnie. Coraz cieplejsze lata powodują większe zapotrzebowanie na ten rodzaj deseru. Lody produkowane z nabiału są dość kaloryczne, a sorbet wydaje się ich lżejszą wersją. Jak się je produkuje? Służy do tego maszyna do sorbetów, która półprodukt zamienia w lodowe przysmaki.
Sorbet a slushy, czym się różnią?
Popularne od dawna sorbety zastępowane są coraz częściej przez ich nie do końca zmrożoną wersję, czyli slushy. Ich konsystencja jest główną różnicą, gdyż nazwa sorbet jest związana z produktem sprzedawanym w formie stałej, tzn. zmiażdżone owoce, które Maszyna do sorbetów zamienia w coś, co można uformować w kulkę i nałożyć na wafelek. Sorbety zawsze zrobione są z owoców.
Jeżeli chodzi o slushy, to powstaje w bardzo podobnym procesie, tylko że dzięki stałej temperaturze i ciągłemu mieszaniu nigdy nie zamarza całkowicie. Produkt można serwować wyłącznie w kubkach, gdyż ma półpłynną konsystencję. Jeszcze jedna ważna różnica jest taka, że ten produkt jest robiony z półproduktów takich jak zagęszczone soki, wywar z kawy lub herbaty.
W czym zrobimy nasz zimny deser?
Maszyna do sorbetów, która służy do przygotowywania sorbetów, może występować w wielu rozmiarach. Zależy, czy ma być używana w domu, czy do produkcji masowej. Urządzenia niezależnie od wielkości, wyposażone są w mieszadło, które nie pozwala, by owoce przywarły do ścian tej maszyny oraz misę, w której proces przebiega. Całość chłodzona jest przez urządzenie chłodnicze lub we wcześniej mrożonych pojemnikach.
Slushy natomiast produkowane jest w urządzeniach, z których dokonywana jest dystrybucja. Z oczywistych powodów nie jest możliwe zakupienie tego produktu w sklepach, tak jak lodów. Slushy wymaga utrzymania właściwej formy i konsystencji aż do momentu konsumpcji.
Do czego może być wykorzystana maszyna do sorbetów?
Urządzenie takie oprócz przygotowywania sorbetów można wykorzystać do produkcji innych mrożonych deserów.Może to być mrożony jogurt jako alternatywa dla osób dbających o linię. Do tak przygotowanego produktu wystarczy dodać sezonowych owoców. Innym pomysłem może być mrożony napój, a jeżeli proces zamrażania przerwiemy wcześniej, to otrzymamy slushy z owoców.