Grenadyna to oprócz syropu cukrowego, najczęściej stosowany przez barmanów dodatek do koktajli alkoholowych. Intensywnie czerwony kolor, gęstość syropu oraz oraz osad na dnie butelki pozwalają barmanom na tworzenie oryginalnych drinków o rożnej kolorystyce.
Czym jest prawdziwa grenadyna?
Grenadyna jest bardzo popularnym dodatkiem do drinków. Kto był w krajach śródziemnomorskich miał okazję docenić jej walory smakowe. Słodka i kwaśna równocześnie z dodatkiem alkoholu tworzy idealną kompozycję i na dodatek świetnie wygląda.
Barmani jednak coraz częściej stosują grenadinę pod nazwą syrop barmański. W rzeczywistości ma on niewiele wspólnego z prawdziwym syropem z granatu. Najczęściej są to syropy przygotowywane z owoców porzeczki, wiśni i malin oraz dodatku cukru, ilość soku z grantu jest minimalna. Cena wyprodukowania takiego syropu jest znacznie niższa niż wyprodukowanie prawdziwej grenadyny.
Jak pozyskać prawdziwą grenadynę?
Chcąc mieć pewność, że grenadyna jest oryginalna i ma wszystkie właściwości, najlepiej jest przygotować ją samodzielnie. W tym celu należy wybrać kilka dojrzałych owoców grantu. Następnie należy owoce przeciąć w poprzek jak cytrynę. Sok można wycisnąć za pomocą wyciskarki do cytrusów. Można także pestki umieścić w zamkniętym woreczku strunowym i za pomocą wałka miażdżyć pestki aż do uzyskania soku.
Bez względu na metodę sok należy przecedzić przez gazę i dodać do niego cukier w proporcji 1:1 i gotować go od 10 do 15 minut. W tym czasie cukier się rozpuści i sok zgęstnieje. Można teraz sok zlać do butelek i szczelnie zamknąć. Tak przygotowany sok można przechowywać w butelce przez ok. miesiąc. Dodanie kilku kropel soku z cytryny przedłuża okres przechowywania o kolejne 2-3 tygodni.
Zastosowanie grenadyny
Pestki z granatu można spożywać tak jak winogrona, porzeczki czy inne owce. Stanowią idealny dodatek do różnego rodzaju sałatek, poprawiają nie tylko ich kolorystykę, ale przede wszystkim smak dodając im jednocześnie słodkości i kwaśności.
Grenadyna, czyli gęsty syrop z granatu stosowana jest przede wszystkim jako dodatek do drinków. Dzięki intensywnemu kolorze oraz dużej gęstości, barmani mogą tworzyć najróżniejsze kompozycje. Wolno opadający syrop tworzy czerwone smugi w różnym kształcie.
Grenadyna stosowana jest także jako dodatek do herbaty lub napojów orzeźwiających w okresie letnim. Dodana do wody z lodem idealnie gasi pragnienie.
Syrop grenadynę znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl.