To naprawdę niezwykły przysmak. Słodko-kwaśna dynia w occie jabłkowym to jeden z tych mniej znanych przepisów na zimowe przetwory. Warto jednak sobie o nim przypomnieć, ponieważ smaczna, słodka i wartościowa dynia nadaje się do bardzo wielu różnych dań. Jak ją przygotować, by była naprawdę smakowita? Oto sprawdzony przepis na dynię w occie jabłkowym.
Dynia w occie jabłkowym – przepis
2 kg obranej i wydrążonej dyni (sam miąższ), 6 szklanek wody, 2 szklanki cukru, 1 szklanka octu jabłkowego, 6 goździków, 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu.
Przygotowanie dyni w occie jabłkowym nie jest trudne. Dzięki dodatkowi przypraw będzie bardziej aromatyczna i nabierze orientalnego charakteru.
1. Pokrojoną dynię przełóż do dużego garnka. Zalej wodą i zagotuj.
2. Gdy woda zacznie wrzeć, wyjmij warzywo.
3. Do pozostałej wody dodaj ocet jabłkowy i cukier i ewentualne przyprawy. Gotuj do rozpuszczenia się cukru.
4. Dynię poukładaj w wymytych i wyparzonych słoiczkach.
5. Zalej dynię gorącą zalewą i od razu zakręć wieczko.
6. Postaw do góry dnem, by zakrętka „załapała”. Możesz także pasteryzować w gorącej wodzie przez 15 minut. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że przetwory będą nadawać się do przechowywania na zimę.
Dynia w occie jabłkowym z przyprawami
Dzięki zastosowaniu goździków i cynamonu danie nabiera słodkawego, nieco orientalnego smaku, ale możesz to zupełnie pominąć, jeśli chcesz ją używać do innych dań, w których musi być bardziej neutralna, jak sosy czy słodko-kwaśne zapiekanki.
Możesz dodać do niej także trochę imbiru, jeśli chcesz, by była rozgrzewająca i jeszcze bardziej wyrazista w smaku. To idealne rozwiązanie zwłaszcza na zimę, kiedy najbardziej potrzebujemy rozgrzewających dań i deserów.
Dynia w occie – sposób podania
Dynia w occie to naprawdę ciekawa przystawka. Najczęściej stosuje się ją po prostu jako dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się czy to z ziemniakami i mięsem, czy to z kaszą z sosem, czy z risotto z kurczakiem. Podana na kolorowych miseczkach lub małych półmiskach świetnie wygląda.
Jednakże nie jest to jedyny sposób na wykorzystanie dyni w occie. Możesz dodawać ją do sałatek, także tych owocowych, na słodko, jak i kanapek czy różnego rodzaju zapiekanek. Świetnym pomysłem są także słodko-kwaśne sosy z dodatkiem marynowanej dyni. Wystarczy dodać pomidory, passatę, paprykę, cebulę i odrobinę przypraw, by powstał naprawdę świetny sos do makaronu. Dynia jest bardzo smaczna i uniwersalna – można robić z nią najróżniejsze dania, zarówno wytrawne, jak i słodkie.