Każdy z nas chciałby mieć dostęp do świeżych, ekologicznych warzyw przez cały rok. Oczywiście na sklepowych półkach nie brakuje eksportowanych produktów, ale dostęp do tych naprawdę zdrowych jest ograniczony w czasie. Warto wykorzystać sezon lokalnych zbiorów na przygotowanie różnych przetworów, na przykład suszu warzywnego.
Zdrowy susz warzywny
Susz warzywny to produkt, który bez najmniejszego problemu dostaniemy w każdym sklepie. Niestety wiele z tych produktów zawiera spore ilości sztucznych wzmacniaczy smaku i konserwantów. Najlepszym rozwiązaniem jest zatem własnoręczne przygotowanie suszu warzywnego.
Do głównych składników suszu standardowo zalicza się marchew, seler oraz pietruszkę. Przygotowując susz samodzielnie możemy tak skomponować wybrane składniki, aby połączenie smaków idealnie wpisywało się w nasze kulinarne gusta. Obok warzyw kluczową rolę odgrywają zioła, które oprócz walorów smakowych mają także szereg właściwości prozdrowotnych i leczniczych.
Do czego przydaje się susz warzywny?
Susz warzywny znajduje zastosowanie w bardzo wielu różnych potrawach. Najczęściej jednak używa się go do przyprawiania tradycyjnych zup, takich jak rosół. Nie jest to jednak jedyne przeznaczenie suszu warzywnego.
Własna kompozycja suszonych warzyw i ziół może tak naprawdę stanowić dodatek do każdego dania. Z powodzeniem można nim przyprawiać sosy, pieczenie, a także dania wegetariańskie. Dobrze przygotowany i przechowywany susz może służyć nawet przez kilka miesięcy.
Jak samodzielnie przygotować susz warzywny?
Do przygotowania domowego suszu warzywnego będziemy potrzebować specjalnej suszarki do warzyw, owoców i grzybów. Jest to urządzenie, które pomoże nam wysuszyć wybrane produkty już w kilka godzin. Ulubione warzywa i zioła należy umieścić wewnątrz urządzenia i cierpliwie poczekać, aż odparuje z nich cała woda.
Następnym krokiem jest kruszenie wysuszonych warzyw i ziół. Warzywa i zioła można połamać na większe kawałki lub skruszyć na sypką przyprawę. Pomocny może okazać się blender lub malakser. Gotową przyprawę należy następnie przesypać do suchego słoika i szczelnie zamknąć. Tak przygotowany susz warzywny można wykorzystywać przez najbliższych kilka miesięcy. Nie poleca się przechowywania suszonych warzyw w papierowych lub materiałowych woreczkach.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik S.A.