Kubeczki jednorazowe to rzecz, bez której ciężko wyobrazić sobie współczesną gastronomię. Spotyka się je i w przydrożnych barach i restauracjach. Często używa się ich podczas imprez plenerowych, w domach, podczas grilla itp.
Kubeczki jednorazowe są bardzo popularne ze względu na niską cenę, na dostępność, lekkość, a także na fakt, że nie trzeba ich myć. Zachowują walory smakowe napojów, bez względu na to, czy są one zimne, czy też gorące.
Styropianowe kubki jednorazowe
Kubki jednorazowe, wykonane ze styropianu, doskonale nadają się do podawania ciepłych i gorących napojów. Zapewniają wysoką izolację termiczną, dzięki czemu można długo cieszyć się gorącą kawą lub herbatą. Kubki te świetnie sprawdzą się jako pojemniki na zupę, pod warunkiem, że dopasujemy do nich odpowiednią pokrywkę. Kubki te są bardzo wygodne i poręczne w transporcie. Są też odporne na uszkodzenia mechaniczne.
Kubeczki plastikowe jednorazowe
Kubki plastikowe są najpopularniejsze wśród tych jednorazowych. Są przeznaczone do serwowania głównie zimnych napojów, takich jak soki, woda, koktajle i drinki. Ich wadą jest to, ze są one bardzo delikatne, więc łatwo je uszkodzić, zwłaszcza w czasie imprez plenerowych. Kubki plastikowe są także mało ekologiczne, potrafią rozkładać się setki lat. Natomiast można je poddać recyklingowi. Kubeczki plastikowe mogą mieć różne wzory i kolory, tematycznie nawiązywać do charakteru imprezy.
Kubki papierowe jednorazowe
Kubeczki jednorazowe z papieru są najbardziej ekologiczne i całkowicie nadają się do recyklingu, dlatego ich popularność ciągle wzrasta. Można w nich podawać zarówno ciepłe, jak i zimne napoje, ponieważ mają wzmocnioną konstrukcję, która zapewnia bezpieczeństwo i stabilność. Kubeczki te długo utrzymują temperaturę napoju, a dzięki temu, że papier jest o wiele chłonniejszy od plastiku, znika ryzyko poparzenia. Naczynia te nie przemakają, ani nie przeciekają. Mogą być nośnikiem reklamowym ze względu na umieszczone na nich napisy i loga różnych firm lub produktów.