Grenadyna – najsłynniejszy dodatek do drinków

Grenadyna to oprócz syropu cukrowego, najczęściej stosowany przez barmanów dodatek do koktajli alkoholowych. Intensywnie czerwony kolor, gęstość syropu oraz oraz osad na dnie butelki pozwalają barmanom na tworzenie oryginalnych drinków o rożnej kolorystyce.

Czym jest prawdziwa grenadyna?

Grenadyna jest bardzo popularnym dodatkiem do drinków. Kto był w krajach śródziemnomorskich miał okazję docenić jej walory smakowe. Słodka i kwaśna równocześnie z dodatkiem alkoholu tworzy idealną kompozycję i na dodatek świetnie wygląda.

Barmani jednak coraz częściej stosują grenadinę pod nazwą syrop barmański. W rzeczywistości ma on niewiele wspólnego z prawdziwym syropem z granatu. Najczęściej są to syropy przygotowywane z owoców porzeczki, wiśni i malin oraz dodatku cukru, ilość soku z grantu jest minimalna. Cena wyprodukowania takiego syropu jest znacznie niższa niż wyprodukowanie prawdziwej grenadyny.

Jak pozyskać prawdziwą grenadynę?

Chcąc mieć pewność, że grenadyna jest oryginalna i ma wszystkie właściwości, najlepiej jest przygotować ją samodzielnie. W tym celu należy wybrać kilka dojrzałych owoców grantu. Następnie należy owoce przeciąć w poprzek jak cytrynę. Sok można wycisnąć za pomocą wyciskarki do cytrusów. Można także pestki umieścić w zamkniętym woreczku strunowym i za pomocą wałka miażdżyć pestki aż do uzyskania soku.

Bez względu na metodę sok należy przecedzić przez gazę i dodać do niego cukier w proporcji 1:1 i gotować go od 10 do 15 minut. W tym czasie cukier się rozpuści i sok zgęstnieje. Można teraz sok zlać do butelek i szczelnie zamknąć. Tak przygotowany sok można przechowywać w butelce przez ok. miesiąc. Dodanie kilku kropel soku z cytryny przedłuża okres przechowywania o kolejne 2-3 tygodni.

Zastosowanie grenadyny

Pestki z granatu można spożywać tak jak winogrona, porzeczki czy inne owce. Stanowią idealny dodatek do różnego rodzaju sałatek, poprawiają nie tylko ich kolorystykę, ale przede wszystkim smak dodając im jednocześnie słodkości i kwaśności.

Grenadyna, czyli gęsty syrop z granatu stosowana jest przede wszystkim jako dodatek do drinków. Dzięki intensywnemu kolorze oraz dużej gęstości, barmani mogą tworzyć najróżniejsze kompozycje. Wolno opadający syrop tworzy czerwone smugi w różnym kształcie.

Grenadyna stosowana jest także jako dodatek do herbaty lub napojów orzeźwiających w okresie letnim. Dodana do wody z lodem idealnie gasi pragnienie.

Syrop grenadynę znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl.